Podzim nastoupil v plné síle, tak jsem se nechala inspirovat moc povedenou kuchařkou od Hany Michopulu a pustila se do hruškového koláče. Kuchařka se jmenuje Recepty z farmářského trhu a představuje jednoduché recepty ze sezónních surovin. První díl nese podtext podzim, zima. Už jsem několik receptů vyzkoušela a koncept celé knížky se mi moc líbí. Rady jak zeleninu na trhu vybírat a jak skladovat, na co dát pozor, to všechno prezentováno jednoduše a vkusně, huráááá. Na farmářské trhy chodíme jako rodina pravidelně a jsme za ně rádi. Kdo z vás na trhu ještě nebyl, vyrazte. Třeba objevíte zajímavé dodavatele, oblíbíte si nové pochutiny a potkáte pár přátel, které jste dlouho neviděli.
Koláč je z křehkého těsta s hruškami přelitými krémem, vše završeno křupavou drobenkou. Je možná trochu pracnější, ale stojí to za to. Sklidil pochvalu od všech zúčastněných :).
Recept:
Krém:
5 máslových hrušek
3 žloutky
120ml zakysané smetany
100g cukru krupice
30h hladké mouky
Zakysanou smetanu, žloutky, cukr mouku promícháme tak, aby vznikl jemný krém bez hrudek. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
Těsto:
120g studeného másla
200g hladké mouky
špetka soli
1 bílek
Prosátou mouku, sůl a máslo smícháme dohromady tak, až se začnou tvořit jemné hrudky. Přidáme 2-3 lžíce studené vody a vypracujeme těsto, které rychle zpracujeme do tvaru bochánku. Nemělo by se lepit ani rozpadat a mělo by být hezky hladké. Podle potřeby přidáme více mouky nebo másla.
Předehřejeme troubu na 220°C. Na pomoučněné ploše vyválíme kulatý plát, který přeneseme do formy o průměru 22cm tak, aby se vytvořily okraje. Přečnívající těsto odřízneme. Na těsto položíme pečící papír a nasypeme suché luštěniny. Takto připravené těsto pečeme 20 minut. Poté vyjmeme z trouby potřeme bílkem a opět na chvíli vrátíme do trouby, aby se těsto zatáhlo.
Hrušky poskládáme do formy a polijeme rovnoměrně krémem. Koláč dáme do trouby a pečeme dalších cca 30 minut.
Drobenka:
60g studeného másla
75g hladké mouky
60g cukru
půl lžičky skořice
Kousky nakrájeného másla, mouku, cukr a skořici zpracujeme prsty, až se vytvoří sypká drobenka.
Upečený koláč posypeme drobenkou a pečeme dalších 15 minut dozlatova. Pokud se koláč zabarvuje do hněda příliš rychle, překryjte jej alobalem.
Koláč po vyndání z trouby necháme vychladnout na mřížce.
Nechte si chutnat!
Žádné komentáře:
Okomentovat