čtvrtek 25. srpna 2011

Bábovka

Tento blog by měl být jako návštěva kavárny. Takové, která vám nabídne lahodný zákusek k odpolední kávě a k tomu občas přidá počtení například o architektuře, zajímavé knize či cestování.
Zda se to podaří či nepodaří naplnit, nechť zhodnotí čas, ale snad to bude pro náhodné čtenáře alespoň trochu poutavé.
Takže, vítejte!

Pro začátek bych vás ráda pozvala na bábovku. Pravou nefalšovanou mramorovou, s kakaovým srdcem, ozdobenou k dokonalosti kousky čokolády.

Recept:
500g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
270g cukru
250g másla pokojové teploty
špetka soli
1 vanilkový cukr
(doporučuji ten s pravou vanilkou)
4 vejce
2 lžíce rumu
125ml mléka
30g kakaového prášku
100g na kousky nakrájené čokolád
(může být mix bílé a 70%)

 Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme.V misce utřeme změklé máslo spolu s vanilkovým cukrem a 250g cukru. Vmícháme vejce a rum.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí a postupně spolu s mlékem vmícháváme do těsta.

Z mísy odebereme 1/3 těsta a tu smícháme s kakaem, dvěma lžícemi mléka, zbytkem cukru a kousky čokolády. Nyní máme světlé těsto a kakaové těsto. Půlku světlého těsta nalijeme do formy a rovnoměrně ohladíme. Na tuto vrstu nalijeme kakaové těsto a opět uhladíme a vše zakončíme opět vrstvou světlého těsta. Poté vezmeme velkou polévkovou lžíci, ponoříme ji do těsta a protáhneme ji po obvodu celé formy zatímco jí spirálovitě otáčíme.
Pečeme cca 60 minut.



Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat