čtvrtek 1. září 2011

Třešňové Clafoutis

Sezóna třešní je pomalu ale jistě za námi, tak nezbývá než zařadit francouzskou klasiku. Jde o krásně vláčný a osvěžující dezert, který není ani příliš sladký ani těžký, takže si ho můžete plně vychutnat i v parných červencových dnech. Původní recept pochází údajně z kraje Limousin a ponechává třešně s peckami. Ty prý při pečení dodají moučníku neopakovatelnou chuť, kterou vypeckováním ztratíte. Já ale tentokrát upekla bez pecek a chutnal také výborně. Clafoutis mám ráda také proto, že chutná úplně jinak teplé a jinak vychlazené. Já mám tento moučník nejradši vychlazený přímo z lednice.

Recept:

600g třešní
200g mouky
120g cukru
3 vejce
špetka soli
80g rozpuštěného másla
100ml smetany
150ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička  Amaretta (lze vynechat)

Troubu předehřejeme na 200°C. Koláčovou formu o průměru 30cm vymažeme důkladně máslem a poklademe na ni třešně.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl. Po jednom přidáváme vejce a pořádně mícháme. Přidáme máslo a vše důkladně spojíme ve vláčné těsto. Pomalu přidáme mléko a smetanu a opět vše důkladně promísíme. Na závěr přidáme vanilkový extrakt a podle chuti amaretto.
Pokud si nejsme jistí, zda-li je těsto opravdu vláčné a hebké, tak jej můžeme přelít přes sítko a budeme mít jistotu, že je těsto bez hrudek.

Hotovou směsí přelejeme třešně ve formě a pečeme cca 30 minut. Clafoutis vyndáme z trouby necháme lehce vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat