Je tu čas třeskutých mrazů, masopustů a voňavých koblížků. Nebojte se a zkuste si doma usmažit svoje vlastní, domácí. Stojí to za to.
Největším problémem během mého koblížkového tvoření se ukázala být otázka, čím plnit. Já mám nejradši klasickou s džemem nebo tvarohem, zbytek rodinky byl spíš pro čokoládovou variantu. Nakonec jsem zkusila džem z lesních plodů z produkce IKEA, 70% čokoládu a do třetice rumem a skořicí ochucená švestková povidla. Nutno podotknou, že s tím rumem mi trochu ujela ruka, takže tyto koblížky měly opravdu kvalitní rumové aroma. Takže na rum pozor, ale trochu ho do těsta přeci jen kápněte, je totiž onou tajnou ingrediencí, která pomůže, aby koblížky nebyly tak těžké a mastné...
Recept:
převzato z recepty.cz
40g moučkového cukru
50g změklého másla
4 žloutky
1 lžička vanilkové esence
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce rumu
250ml vlažného mléka
30g droždí
1 lžíce cukru krystal na kvásek
500g hladké mouky
1 lžička soli
olej na smažení
náplň: džem, čokoláda, povidla,...
Ze 100ml vlažného mléka, lžíce cukru, droždí a lžíce mouky uděláme kvásek, který necháme vykynout.
Utřeme máslo a moučkový cukr do pěny a postupně přidáváme žloutky, vanilku, citrónovou šťávu a rum. Vše pořádně promícháme a do směsi přidáme vzešlý kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko a mouku smíchanou se solí. Vypracujeme řídké těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme a sklenicí do těsta naznačíme obrys koblihy. Stejnou sklenicí vykrojíme z těsta kolečko. Doprostřed naznačeného kolečka dáme zvolenou náplň a přiklopíme vykrojeným kolečkem, které na spodní kruh lehce přitlačíme sklenicí s trochu menším průměrem hrdla, pak pořádně přitlačíme a koblížku dokrojíme. Pokud se okraje odlepují, tak okraje přitlačíme prstem, nebo okraje jen lehce navlhčíme vodou a přimáčkneme k sobě. Takto připravené koblížky necháme ještě cca 20minut kynout a pak je zvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Necháme je vykapat a posypeme moučkovým cukrem.
Doufám, že Vám budou chutnat!
Žádné komentáře:
Okomentovat