středa 4. dubna 2012

Tvarohový moučník s povidly

Jaro je tu a tak nastal ten správný okamžik pro tvarohový moučník. Kombinace tvarohu s povidly bez klasického kynutého těsta je lehčí a osvěžující. Kynutého bude všude plno v následujících velikonočních dnech, tak proč nezkusit něco trochu jiného? Původní recept byl bez povidel. Výsledný moučník se mi ale zdál trochu suchý, tak jsem těsto pomazala povidly a teď je tak akorát. Nejlepší je již vychladlý, pár hodin po upečení (může být i v lednici). Pokud neodoláte a budete chtít ochutnat moučník ještě teplý, tak se nelekejte pokud budete potřebovat lžičku na rozdrobené kousky a může se stát, že povidla trochu vytečou. Nijak to nevadí chuti, je to dobré i tak, jen estétovo oko bude potřeba trochu přimhouřit.
Snad vám bude chutnat, jestli ano, neváhejte a dejte mi vědět. Začínám být zvědavá, jestli moje recepty občas někoho inspirují... ;).




Recept:
těsto:
170g prosáté hladké mouky
50g moučkového cukru
50g másla pokojové teploty
1 vejce
1/2  prášku do pečiva

2-3 lžíce povidel rozředěných lžičkou rumu a špetkou mleté skořice

náplň:
250g měkkého tvarohu
1 vejce
5 lžic mléka
moučkový cukr dle chuti




Ingredience na náplň rozmícháme v misce a dochutíme cukrem podle libosti.

Troubu předehřejeme na cca 200°C. Vymažeme a vysypeme dortovou formu.

Máslo pokojové teploty utřeme s cukrem a vejcem. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a  dobře promícháme. Vypracujeme těsto, které potom hranou dlaně a prsty vytvarujeme v tenké vrstvě do dortové formy. Těsto můžete také rozválet mezi dvěma pečícími papíry a posléze dotvarovat ve formě.
Těsto potřeme povidly s rumem a skořicí a rovnoměrně na ně naneseme tvarohovou náplň.
Teplotu trouby snížíme na cca 160°C a dort v ní pečeme cca 30 min. Dezert je upečený, pokud je tvaroh dostatečně tuhý a těsto lehce zlatavé.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat